Real World Data in prostaatkankerzorg
Op dit moment wordt van grofweg 5% van alle patiënten data verzameld over de ontwikkeling van de ziekte en effectiviteit van de behandelingen. Dit wordt ‘Real-World Data’ (RWD) genoemd. Het bewijs dat hieruit voortvloeit is de ‘Real World Evidence’ (RWE). Meestal wordt RWD in studieverband verzameld. Er wordt nog maar weinig data standaard verzameld van alle patiënten. Initiatieven om dit te veranderen zijn volop in ontwikkeling en kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de zorg, maar ook de rol van de arts kan veranderen.
Deze e-learning gaat over RWD in de klinische praktijk en zoomt in op dataverzameling van prostaatkanker patiënten en hoe dit bij kan dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Er wordt aandacht besteedt aan CAPRI 3.0; deze registry verzamelt RWD van gemetastaseerde hormoongevoelige prostaatkanker (mHSPC) en gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker (mCRPC) patiënten in heel Nederland met behulp van innovatieve software. Resultaten worden uit deze registry gepresenteerd.
Tevens zullen de real-world data highlights van ASCO GU gepresenteerd worden.
Tijdens de discussie wordt het verzamelen van RWD afgezet tegen de ‘golden standard’ data verzameling via Randomized Controlled Trials. Wat moet er gebeuren om RWD initiatieven meer te integreren in de dagelijkse klinische praktijk? En welke behandelkeuzes kunnen er worden gemaakt op basis van real-world data en hoe kan de zorg hiervan profiteren?
Deze e-learning is ontwikkeld naar aanleiding van de opname van een live webinar jongstleden 14 maart 2023.
Programma van de modules:
Inleiding en begeleiding door de voorzitter
Dr. Erik-Jan Vlieger, voormalig arts en zorgondernemer
Module 1: Capri-3: Metastatic hormone-sensitive and Castration-resistant prostate cancer Registry
Drs. Dianne Bosch, arts-onderzoeker Radboudumc
Module 2: Real world evidence and ASCO GU 2023 highlights
Dr. Niven Mehra, internist-oncoloog Radboudumc
Module 3: Paneldiscussie
Eindtoets
Voor deze e-learning is accreditatie toegekend door de ABAN (cluster 2) voor 1 punt.
Deze e-learning is gemaakt naar aanleiding van een live webinar en in het kader van een bredere samenwerking met Astra Zeneca. Uw naam en contactgegevens zullen alleen voor deze nascholing gedeeld worden met AZ ten behoeve van deze e-learning. Indien u daar alsnog bezwaar tegen heeft, kunt u dat ons per mail laten weten via: info@msdacademy.nl.
Merck Sharp & Dohme B.V. en Astra Zeneca gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Door uw akkoord te geven stemt u in met de verwerking en/of gebruik van de door u verstrekte gegevens. De informatie wordt intern gebruikt o.a. om u te voorzien van informatie over onze diensten of producten waarvan wij menen dat die voor u interessant kunnen zijn en om te voldoen aan verplichtingen voortvloeiend uit interne en externe regelgeving. Voor meer informatie over hoe Merck Sharp & Dohme B.V. of Astra Zeneca met uw privacy omgaan kunt u de privacy statements online raadplegen op https://www.msdprivacy.com/nl/nl/index.html of https://www.azprivacy.astrazeneca.com/europe/netherlands/nl/privacy-notices.html. U kunt te allen tijde uw gegevens opvragen en verzoeken deze te corrigeren of te verwijderen.
Ontmoet de sprekers
Dr. Eric-Jan Vlieger
Voormalig arts en zorgondernemerDrs. Dianne Bosch
arts-onderzoeker RadboudumcDr. Niven Mehra
Internist-oncoloog Radboudumc