Relevante eindpunten in klinische studies naar vroegstadium kanker
Omdat de focus in het onderzoeken en behandelen van kanker steeds vaker naar de vroegstadiumfase verschuift, hebben we een nieuwe e-learning opgezet die ingaat op de veranderingen die dit met zich meebrengt. Zo vergaart u nieuwe inzichten in de verschillende perspectieven op genezing van kanker, in relevante studie-eindpunten bij vroegstadium kankerbehandeling en in methodologische uitdagingen bij huidige klinische studies.
Naast het bepalen van de effectiviteit van behandelingen met de gouden standaard Overall Survival (OS), verkent de e-learning ook andere relevante eindpunten zoals Disease Free Survival (DFS), Event Free Survival (EFS) en Recurrence Free Survival (RFS) in (neo-)adjuvante studies waar genezing het doel is.
Laatste kennis
Voor longartsen en oncologen, maar zeker ook voor de verpleegkundig specialist, dermatoloog, uroloog, chirurg, gynaecoloog en ziekenhuisapotheker, is het van belang om kennis op te doen over de nieuwste studieresultaten en behandelmogelijkheden voor de behandeling van vroegstadium kanker. Hoe wordt de keuze voor een bepaalde behandeling bij vroegstadium (long)kanker gemaakt, welke opties en ontwikkelingen zijn er? Welke overwegingen neem je mee?
In deze e-learning delen vooraanstaande experts, waaronder Prof. Egbert Smit (longarts, LUMC), Dr. Michiel van der Heijden (oncoloog, NKI) en Dr. Sjoerd Elias (epidemioloog, UMC Utrecht), inzichten over het behandeldoel, klinisch relevante eindpunten en methodologische uitdagingen bij vroeg stadium kanker.
De e-learning is verdeeld in 3 hoofdstukken:
- Behandeldoel bij vroegstadium kanker
- Klinisch relevante eindpunten bij vroegstadium kanker
- Studiedesign bij vroegstadium kanker
Voor wie?
Deze e-learning is bedoeld voor oncologen, longartsen, dermatologen, urologen, gynaecologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten, ziekenhuisapothekers en andere professionals in de gezondheidszorg die betrokken zijn bij het behandelen van mensen met kanker.
Accreditatie is toegekend door ABAN (cluster 2) en NVZA voor 1,5 punt en door VSR en V&VN voor 2 punten.
Bovendien wordt de e-learning door andere deelnemers gewaardeerd met een 4,1 van de 5!
NL-NON-02583
Ontmoet de sprekers
Prof. Dr. Egbert Smit
longarts, LUMCEgbert Smit is longarts en heeft als aandachtsgebied longkanker.
Zijn opleiding tot longarts volgde hij in het Universitair Medisch Centrum Groningen nadat hij in 1990 promoveerde op klinisch en translationeel onderzoek naar longcarcinoom.
Sedert 1997 is hij achtereenvolgens werkzaam geweest in het VU Medisch Centrum (met een korte onderbreking) tot 2014 en NKI-AvL tot 2021. Egbert Smit is sedert 1986 betrokken geweest bij basaal onderzoek en klinisch onderzoek varierend van chemopeventie studies tot aan behandeling van metastatisch longkanker. Hij is PI van vele nationale en internationale fase II en III studies geweest. In de laatste 10 jaar is het focus van zijn onderzoek op translationele oncologie en moleculaire imaging.
Sinds oktober 2021 is hij afdelingshoofd van de afdeling Longziekten van het LUMC.
Dr. Michiel van der Heijden
oncoloog, NKISinds 2002 begon Michiel van der Heijden met zijn doctoraat aan het Kern-lab (Johns Hopkins University), en is hij geïnteresseerd in het begrijpen van de verschillende gevoeligheid voor de behandeling van kanker. In 2005 voltooide hij zijn doctoraat in de genetica van alvleesklierkanker en begon aan de opleiding interne geneeskunde. Van 2009-2011 werkte hij als postdoc bij het laboratorium van Rene Bernards aan het NKI, om de resistentie tegen gerichte therapie bij borst- en darmkanker te onderzoeken. Nadat hij in 2013 zijn fellowship medische oncologie had afgerond, startte hij zijn eigen onderzoeksgroep bij het NKI en trad hij als arts in dienst bij de faculteit medische oncologie.
Dr. Sjoerd Elias
epidemioloog, UMC UtrechtSjoerd Elias heeft zijn MSc in Klinische Epidemiologie behaald aan het Nederlands Instituut voor Gezondheidswetenschappen (2002), en zijn PhD aan de Universiteit Utrecht (2003). Na het afstuderen aan de Medische School in 2005 heeft hij als arts-assistent radiologie gewerkt (Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn, Nederland, 2006-2007). Een persoonlijke Dutch Cancer Society Research Fellowship (2009-2013) stelde hem in staat om als gastwetenschapper te werken aan het Molecular Imaging Program aan Stanford (professor SS Gambhir), de afdeling Radiologie en Biomedische Beeldvorming aan de University of California San Francisco (professor NM Hylton) en de afdeling Moleculaire Pathologie van het Antoni van Leeuwenhoek (hoogleraar LJ van't Veer). Sinds 2008 werkt hij als Klinisch Epidemioloog in de onderzoeksprogramma’s Kanker en Methodologie bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnszorg, sinds 2018 als Universitair Hoofddocent. Daarnaast heeft hij ruim tien jaar ervaring in het geven en coördineren van cursussen op het gebied van de klinische epidemiologie, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2020 is hij coördinator van het PhD-programma Klinische en Translationele Oncologie, en sinds 2021 coördinator van het Onderzoeksprogramma Kanker en managementteamlid van de afdeling Epidemiologie van het Julius Centrum, alsmede bestuurslid van het UMC Utrecht Strategisch Programma Kanker .
Inge Diepman
moderator