ECME

Relevante eindpunten in klinische studies naar vroegstadiumkanker

Welke perspectieven zijn er op de genezing van kanker en hoe variëren deze perspectieven tussen de verschillende tumortypen? Daarnaast, welke eindpunten zijn klinisch relevant bij de behandeling van vroegstadiumkanker (stadium I-III) en wat zijn belangrijke uitkomsten voor de patiënt? U leert het in onze nieuwe e-learning.

Als kanker in een laat stadium wordt ontdekt en al gemetastaseerd is, is deze vaak moeilijk te behandelen én met beperkt resultaat. Het belangrijkste behandeldoel in dat geval is een zo lang mogelijke overleving, met goede kwaliteit van leven. Vroege screening helpt om kanker in een eerder stadium op te sporen. Dat is goed nieuws voor patiënten, want in het algemeen leidt behandeling in een vroeg stadium tot een betere prognose. Genezing wordt in dat geval het uitgangspunt van de behandeling.

Meer mogelijkheden

Vooruitgang in de geneeskunde en gezondheidszorg heeft niet stilgestaan: tegenwoordig zijn er zoveel meer behandelmogelijkheden. Bij het evalueren van de effectiviteit van nieuwe behandelingen is Overall Survival (OS) de gouden standaard: aan de hand van het aantal patiënten dat gedurende een langere periode overleeft, wordt de effectiviteit van een behandeling bepaald.1

Maar is OS het enige relevante eindpunt? Wat als genezen het doel van de behandeling is? In (neo-)adjuvante studies met genezing als behandeldoel wordt gebruik gemaakt van eindpunten zoals Disease Free Survival (DFS), Event Free Survival (EFS) en Recurrence Free Survival (RFS). Wat betekenen deze eindpunten? Zijn ze overal hetzelfde? Daarnaast zijn er ook methodologische uitdagingen bij de opzet van klinische studies naar vroeg stadium kanker, zoals censurering en cross-over.

In de nieuwe MSDAcademy e-learning gaan we hierover in gesprek met Prof. Dr. Egbert Smit (longarts, LUMC), Dr. Michiel van der Heijden (oncoloog, NKI) en Dr. Sjoerd Elias (epidemioloog, UMC Utrecht). We bespreken de verschillende perspectieven op het behandeldoel bij vroegstadiumkanker, de verschillende eindpunten die worden gebruikt in klinische studies bij vroeg stadium kanker en methodologische uitdagingen.  

De e-learning bestaat uit 3 hoofdstukken

  1. Behandeldoel bij vroegstadiumkanker
  2. Klinisch relevante eindpunten bij vroegstadiumkanker
  3. Studiedesign bij vroegstadiumkanker

Voor wie?

Deze e-learning is toegespitst op oncologen, longartsen, dermatologen, urologen, gynaecologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten, ziekehuis apothekers en andere specialismen die te maken hebben met kanker, en actief willen meedenken en praten over de actuele discussie rondom klinisch relevante eindpunten. Accreditatie is door ABAN (cluster 2) en ZA (ziekenhuis apothekers) toegekend voor 1,5 punt en door V&VN en VSR voor 2 punten.

Referenties:

  1. Overall survival: still the gold standard: why overall survival remains the definitive end point in cancer clinical trials – PubMed (nih.gov)

 

NL-NON-02583

Ontmoet de sprekers

Prof. Dr. Egbert Smit

longarts, LUMC

Egbert Smit is longarts en heeft als aandachtsgebied longkanker.

Zijn opleiding tot longarts volgde hij in het Universitair Medisch Centrum Groningen nadat hij in 1990 promoveerde op klinisch en translationeel onderzoek naar longcarcinoom.

Sedert 1997 is hij achtereenvolgens werkzaam geweest in het VU Medisch Centrum (met een korte onderbreking) tot 2014 en NKI-AvL tot 2021. Egbert Smit is sedert 1986 betrokken geweest bij basaal onderzoek en klinisch onderzoek varierend van chemopeventie studies tot aan behandeling van metastatisch longkanker. Hij is PI van vele nationale en internationale fase II en III studies geweest. In de laatste 10 jaar is het focus van zijn onderzoek op translationele oncologie en moleculaire imaging. 

Sinds oktober 2021 is hij afdelingshoofd van de afdeling Longziekten van het LUMC.