E-learning Vermoeidheid bij Kanker
Tijdens het eerste jaar van de behandeling ervaart zo’n 59-100% van alle
kankerpatiënten vermoeidheidsklachten. Patiënten melden dat deze klachten
langdurig, zelfs jaren aanhouden. In een nieuwe MSD Academy e-learning voor artsen en verpleegkundigen, gaan psycho-oncoloog dr. Bram Kuiper en internist-oncoloog dr. Rutger Koornstra in op de achterliggende redenen van vermoeidheid bij kanker, en hoe zorgverleners hun patiënten hierbij kunnen helpen. Onder meer door de inzet van de Untire app
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-modules ben je als zorgverlener:
- Ben je beter geïnformeerd over wat vermoeidheid bij kanker (CRF) is;
- Begrijp je meer en beter wat het verschil is tussen normale vermoeidheid en CRF;
- Weet je meer over de impact van CRF op het dagelijkse leven van (ex)kankerpatienten;
- Heb je meer kennis van de mogelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan CRF;
- Heb je een beeld van het belang van psychosociale aanvulling op de zorg en de rol van e-Health hierin.
Accreditatie
ABAN: 1.5 punt
NVvPO: 2 punten
V&VN: 2 punten
VSR: 3 punten
NAPA: 2 punten
Na het volgen van de e-learning ontvang je een email waarin staat hoe je patiëntmateriaal over Vermoeidheid bij Kanker kunt aanvragen.
Ontmoet de sprekers
Dr. Bram Kuiper is psycho-oncoloog, wetenschappelijk ondernemer en CEO van Tired of Cancer. Tot juli 2017 was Bram directeur van het Helen Dowling Instituut voor psycho-oncologie en onderzoek. Met meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van psycho-oncologie en het (mee)schrijven van behandelingsprotocollen, heeft hij nu zijn carrière gewijd aan de Untire app die zoveel mogelijk mensen helpt die te maken hebben met kankergerelateerde vermoeidheid.
Dr. Rutger Koornstra
internist-oncoloogDr. Rutger Koornstra (1976) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nadat hij in januari 2011 de opleiding tot internist-oncoloog afrondde, werkte hij een jaar in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Van 2012 tot juni 2017 werkte hij in het Radboudumc in Nijmegen. Hier deed hij veel ervaring op met de behandeling met immuuntherapie en in het bijzonder van patiënten met gemetastaseerd melanoom. In Rijnstate zet hij zich in om de behandeling van patiënten met immuuntherapie verder vorm te geven. In juli 2017 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar responspredictie voor endocriene behandeling van patiënten met mammacarcinoom.